Oslavme Velikonoce Tisk
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 25 Únor 2013 19:48

web-velikonoce_1Velikonoce patří k významným křesťanským svátkům. Oslavují zmrtvýchvstání ukřižovaného Ježíše Krista. Podobně jako Vánoce také oslavy Velikonoc se přenesly i mimo oblast církve. Pro nenábožensky smýšlející jsou Velikonoce především oslavy jara, probuzení přírody a nástupu teplejších, na sluneční svit bohatších dnů, na které se všichni po dlouhé zimě těší.

Velikonoce jsou tzv. pohyblivý svátek a připadají na měsíc březen či duben (22.3. – 25.4.). V křesťanských církvích je Velikonoční neděle první neděle po prvním jarním úplňku. Jarní rovnodennost je stanovena na 21. března. Byl-li úplněk v neděli, jsou Velikonoce až další neděli. Velikonočnímu pondělí a neděli předchází tzv. Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota.

V domácnostech se často udržují staré velikonoční zvyky, jako je pečení beránka či mazance, zdobení vajíček, pletení pomlázky na pondělní koledování. Lidé si zdobí byty symboly jara, posílají si velikonoční přání. Někdy příznivé počasí láká na výlety do přírody, zvlášť připadnou-li Velikonoce na teplý dubnový víkend, jindy se koledníci brodí v mokrém sněhu, pokud jsou Velikonoce na konci studeného března. Letos oslavíme Velikonoce už na apríla, 1.4. tak pro jiostotu, kdyby nám počasí nepřálo, buďme připraveni užít si to i tak. Co říkáte, připrsvit si něco dobrého a sednout si s čajem doma v teple? 

Velikonoce na talíři

K velikonocům už tradičně patří mazanec, beránek, nebo jidášky. Co byste ale řekli tomu, vyzkoušet letos kromě tradičních pokrmů ještě něco navíc? Nechte se inspirovat kuchyněmi ze všech koutů naší republiky.

Jak se říká: „jiný kraj, jiný mrav,“ v každém kraji se slaví s trochu jinými delikatesami. Nakoukněte letos pro změnu k sousedům a vyzkoušejte něco nového. Věděli jste například, že se na Vysočině na Velikonoce peče tzv. hlavička? Na Královéhradecku zase připravují odvar z červené řepy, nazývaný sirob, a natírají jím jidáše.

A pokud zamíříme na sever kousek za hranice Čech, do blízkých Drážďan, můžete se inspirovat jejich Velikonočním chlebem. Tak ochutnejte letos trochu jiné Velikonoce!

Inspiraci však můžete hledat třeba v babiččině kuchařce. Uvidíte, kolik cenných, dávno zapomenutých pokladů tam objevíte.

web-velikonoce_1Mazanec podle babičky

Ingredience na 4 malé mazance:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • sůl
  • 1 ½ kostky droždí
  • trochu vlažného mléka
  • rozinky
  • mandle

Droždí smíchejte s trochou mléka a cukru a nechte vzejít kvásek. V míse utřete změklý rostlinný tuk s cukrem a vejci, poté přidejte mouku, sůl a trochu mléka. Smíchejte a přidejte kvásek. Vypracujte těsto, které se nebude lepit na mísu. Ke konci do těsta zapracujte rozinky a pokrájené mandle. Těsto nechte kynout aspoň 2 hodiny na teplém místě. Vypracujte čtyři bochánky, které přesuňte na plech s pečícím papírem a nechte ještě chvilku kynout. Mazance potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200° C dozlatova.

web-velikonoce_3Velikonoční beránek ze šlehačky

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 125 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 60 g rostlinného tuku
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 250 g hladké mouky

V míse utřete změklý rostlinný tuk s cukrem a vejci, poté přidejte mouku a kypřící prášek. Přilijte smetanu a míchejte, dokud nebude těsto krásně hladké. Těsto přelijte do vymazané a vysypané formy na beránka, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pečte v troubě vyhřáté na 170° C 50 minut.

Velikonoční drchanice

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 g cukru
  • 6 lžic bílého vína
  • 4 žloutky
  • citrónová kůra
  • vanilka
  • olej na osmažení

Z mouky, žloutků, na plátky nakrájeného rostlinného tuku máslová příchuť, cukru, bílého vína, vanilky a dobře omyté citrónové kůry vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme asi 4 mm silnou placku. Vykrajujeme tvořítkem větší kolečka. V oleji smažíme a ještě horké pocukrujeme.

web-velikonoce_2Ratibořické velikonoční bochánky

Ingredience:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 4 dcl mléka
  • 60 g droždí
  • 6 žloutků
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g rostlinného tuku s máslovou příchutí
  • 200 g rozinek
  • 200 g mandlí
  • 2 dcl rumu
  • špetka badyánu
  • 1 lžička roztlučených švestkových jadérek (nebo hořkých mandlí)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citrónové kůry

Na cukrovou polevu:

  • 5 bílků (čerstvých)
  • 50 dkg přesátého moučkového cukru
  • 2 lžíce vymačkané šťávy z citrónu (přecedit)
  • Zdobení – Kuličky Dr. Oetker
  • Případně potřeme rozpuštěným tukem s máslovou příchutí a obalíme v práškovém cukru

 

Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu. Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, umletá švestková jádra, pokrájené oloupané mandle sladké, badyán a citrónovou kůru. Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme. Pokud zrovna nemáte chuť na polevu, můžete je ještě horké potřít rozpuštěným rostlinným tukem a obalte v cukru.

 

Zdroj:pecenijeradost.cz, nasevelikonoce.cz