Pozor na houby! PDF Tisk Email
Úterý, 12 Srpen 2008 19:34
Letošní léto opět přeje houbařské sezóně. Celé rodiny vyjíždí s kudličkami a košíky do lesů, aby si z nasbíraných hub doma připravily chutné pokrmy. Pokud ale houby dobře neznáte, může se Vám houbové pochutnání stát osudným. Jako minulý týden sedmileté dívce z Ostravy.

Dívka a její tříletý bratr jedli snědli několik porcí houbového guláše. Oběma se ještě ten den udělalo špatně, ale praktická lékařka se domnívala, že jde jen o virózu. Když ale začala Adélka zvracet, jeli rodiče do nemocnice, kde je lékaři opět poslali domů. Další den už ale dívku ve vážném stavu hospitalizovali. Jejího bratra si v nemocnici s lehčí otravou houbami nechali také. 4 dny od konzumace houbového guláše Adélka zemřela na selhání orgánů. Smrt jí způsobila muchomůrka zelená, která se zřejmě omylem do guláše dostala. Bratr Adélky je již naštěstí téměř v pořádku.

Otázkou zůstává, kdo za tragédii ponese zodpovědnost. Zatímco otec tvrdí, že lékaře několikrát upozorňoval na to, že jedli houby, lékaři naopak říkají, že o houbách se dozvěděli až v den, kdy dívku hospitalizovali. Případ teď šetří policie.

Muchomůrka zelená je nejjedovatější houba u nás. Otrava se projeví po osmi hodinách až dvou dnech. Podobá se viróze, otrávený člověk je unavený, bolí ho hlava, zvrací nebo má průjem, popř. obojí, trpí závratěmi a pocity chladu. Po čtyřech dnech můžou žaludeční problémy ustoupit, ale dochází k selhání jater. Pokud není otrávený včas hospitalizován, končí zhruba 40% případů otravy muchomůrkou zelenou, smrtí, v ostatních případech má následky na celý život. U těžkých otrav muchomůrkou zelenou je často nutná i transplantace jater! Naštěstí je v České republice, která je houbařskou vášní vyhlášená, případů otrav hub minimum.

Předejít otravě houbami přitom není těžké. Sbírejte jen ty houby, které skutečně znáte a pokud si nejste jistí, použijte atlas hub, zajděte s houbou za mykologem, nebo prostě takovou houbu nechte v lese. Nejlepší je ale houby koupit u člověka, který udělal mykologické zkoušky a může tedy houby prodávat. Není to sice taková zábava, jako chodit celý den s rodinou po lese, ale můžete si být jistí, že jíte jedlé houby. A navíc Vám odpadne práce s čištění a krájením hub, při kterém zjistíte, že ty nejkrásnější úlovky jsou prolezlé červy…

Houbaříte? Máte veselý zážitek z lesa? Jaké máte nejoblíbenější houbové jídlo? Přiotrávili jste se nebo někdo ve Vašem okolí houbami? Podělte se s námi…

Aktualizováno Úterý, 12 Srpen 2008 19:37