Sterilizace lahviček PDF Tisk Email
Úterý, 10 Červen 2008 12:16
Parní sterilizátor, chemické tablety nebo hrnec s horkou vodou? Vyzkoušela jsem všechny. Jaké jsou výhody a nevýhody? Který způsob sterilizace lahviček a dudlíků je nejlepší?

Bezkonkurenčně nejlevnější a zároveň nejstarší způsob sterilizace, je vyvařování ve velkém hrnci s vodou. Lahvičky vymyjete, dudlíky opláchnete, vše vložíte do hrnce s vroucí a povaříte cca čtvrt hodiny. Při vyndávání si ale dávejte pozor na opaření, obzvlášť od skleněných lahviček.
Chemické tablety také nevyjdou nijak draze, a jejich použití je celkem jednoduché. V 10 litrové speciální nebo jakékoliv jiné plastové nádobě s vodou rozpustíte tabletu, ponoříte do ní lahvičky i dudlíky a po 15 minutách vyndáte. Tento způsob používají např. v nemocnicích. Původně se mi zdál ideální na cesty, ale samozřejmě jsem nebrala s sebou lavorek. V apartmánu byla ale jediná nádoba, vhodná pro sterilizaci, kýbl na podlahu a to jsem si z pochopitelných důvodů rozmyslela. Také mi vadil zápach chemie a nějak jsem nevěřila návodu, že se po této sterilizaci opravdu nemusí lahvičky vypláchnout. Na druhou stranu slibují zničit i bakterie, které se nezničí varem (jen jestli přílišná sterilita není někdy na škodu). Parní sterilizátor je skvělá věc, pokud si ho třeba půjčíte od kamarádky. Jinak je vstupní investice za lepší sterilizátor od tisíce korun výše. Ale zato lahvičky naskládáte do sterilizátoru, dáte do mikrovlnné trouby na pár minut (podle toho, kolik máte wattů) a nemusíte se starat. Lahvičky jsou hned uklizené a zůstanou sterilní, dokud je nepoužijete. A který způsob sterilizace vyhovoval nejvíce vám?
Aktualizováno Středa, 18 Červen 2008 13:37