For Kids
Zdravé vaření PDF Tisk Email
Napsal uživatel Jana Abelson Tržilová   
Čtvrtek, 18 Duben 2013 00:00

dp5828722Kdo by nechtěl být zdravý a dokonce k tomu i štíhlý? Prvním krokem bude jistě zdravé vaření. Což znamená nejen vybírat kvalitní potraviny, ale i užívat kvalitní nádobí.

Používat při tepelné úpravě pokrmů spoustu oleje, případně jiného pokrmového tuku, je dávno totálně out. Moderní kuchaři upřednostňují zdravé vaření, tudíž vaří, smaží a grilují podle nejnovějších trendů.

Vybíráme nádobí

Výběr nádobí má vliv na to, jak vaříme a také jak strávníkům chutná. Materiál nevybíráme podle toho, který se nám líbí, ale podle sporáku, který používáme. Litinové hrnce a pánve jsou vhodné pro sporáky plynové, elektrické spirálové a také pro celolitinové plotýnky. Pro keramickou varnou desku musí mít nádobí smaltované dno. Na plynových hořácích nebo elektrických plotýnkách můžeme vařit i v ocelovém a hliníkovém nádobí, ale pro keramickou varnou desku nebo celolitinové plotýnky pořiďte ocelové nádobí s měděným dnem nebo hliníkové s měděným či hliníkové se silným dnem. Sklo se hodí na plynové hořáky i elektrické plotýnky a keramickou desku, měděné a hliníkové na elektrické plotýnky.

Litinové nádobí kupujeme s co nejsilnějšími stěnami. Lepší jsou dvě ucha, aby se plné nádobí snadněji zvedlo. Dřevěná ucha jsou lepší, protože se nerozpálí. Měděné by mělo být uvnitř z nerezové oceli. Jsou sice drahé, ale vydrží mnohonásobně déle než s vnitřkem z cínu. Ohnivzdorné sklo je velmi praktické, lze v něm vařit, ohřívat, péct v troubě, můžeme ho použít v mrazáku, i v něm ohřívat pokrmy v mikrovlnné troubě.

Vařte bez tuku

K tomu je pochopitelně zapotřebí speciální druh nádobí, který přípravu pokrmů, buď bez tuku, anebo s minimem tuku, umožňuje. Zdravé a přitom chutné jídlo je totiž jedním ze základních předpokladů spokojeného života a proto je na místě si takové nádobí pořídit. Současná kvalitní nádobí umožňují zdravé vaření a přípravu pokrmů ve vlastní šťávě, a proto do nich nemusíte přidávat tuk. Hotová jídla jsou díky tomu mnohem zdravější než ta připravená běžným způsobem. Mezi další přednosti takového nádobí patří, že se nepřipaluje. Každou hospodyňku proto potěší, že po vaření na hrncích a pánvích nezůstávají zbytky připečených jídel, což podstatně usnadňuje jejich čištění. Při výčtu výhod v žádném případě nesmíme zapomenout ani na minimální množství spotřebované energie během vaření!

dp11057109Pánve a hrnce

Pojďme tedy společně vybavit kuchyni nádobím podle nejnovějších trendů zdravého vaření. Začněme pánvemi, které patří k nejpoužívanějším kusům nádobí vůbec. Vybrat si můžete mezi titanovými, indukčními, indukčními, titanovými, teflonovými, hlubokými, hranatými, pečícími nebo grilovací pánvi. Milovníci asijské kuchyně jistě uvítají pánve WOK. Vášniví kuchaři pak bezpochyby sáhnou po hrncích, kastrolech a rendlících s nepřilnavým povrchem, jejichž neodmyslitelnou součástí jsou poklice s plastovými, nerezovými, či luxusními hmatníky.

Hity v nádobí

Hitem číslo jedna je indukční titanové nádobí s nepřilnavým a kovuvzdorným povrchem, které lze použít na všechny druhy sporáků včetně indukce. Oblíbené grilovací pánve za svou popularitu svědčí svému čtvercovému tvaru a vroubkovanému dnu.

Dalším tipem pro zdravé vaření je titanové nádobí se zcela novým, vysoce odolným pětivrstvým povrchem, který nepoškodíte ani kovovým náčiním, které bezpochyby uspokojí i ty nejnáročnější kuchaře.

Je vám sympatické nádobí s thermopointem? V tom případě si pořiďte takové   s nepřilnavým povrchem, silikonovými madly. V obchodě si přijdou na své také domácí pekaři a pekařky. Teflonové formy na pečení, plechy, pekáče, formy na pizzu nejrůznějších tvarů vám pomohou dopéci vaše dílo k dokonalosti.

Ochrana hrnců a pánví

Ať už je nádobí z jakéhokoli materiálu, musíme o něj dobře pečovat, aby nám sloužilo co nejdéle. Nové hrnce z mědi ponoříme do vroucí vody a necháme je v ní, dokud nevychladne. Odstraníme tak vrstvu laku. Litinové hrnce před použitím napustíme. Nalijeme do nich trochu víc oleje a necháme přibližně hodinu hřát při nízkém stupni. Necháme vychladnout a vytřeme papírovým ubrouskem. Smaltované nádobí promastíme zevnitř olejem a dáme na hodinu do vlažné trouby. Necháme 12 hodin chladnout a poté vytřeme dočista. Teflonový povrch pánví chráníme při ukládání před poškrábáním vložením papírových ručníků mezi jednotlivé pánve. Aby litinové pánve bez povrchové úpravy nerezivěly, dobře je po umytí utřeme a vydrhneme papírovým ručníkem namočeným v rostlinném oleji.

Co říkáte na sklo?

Skleněné nádobí je vhodné pro vaření potravin na otevřeném ohni. Díky své průhlednosti můžete sledovat celý proces vaření. Skleněné nádobí je vysoce hygienické a zaručuje zdravotně nezávadnou přípravu jídel. Pokud ho jednou vyzkoušíte, určitě už nebudete chtít, aby ve vaší kuchyni chybělo.

Stará dobra Remoska

Zapomenout nesmímě ani na nádobu zvanou Remoska. Už sice vypadá troche jinak, než ta z kuchyně našich babiček, především zvolený material nám zajišťuje zdravé a chutné vaření.

Výhody - proč právě ji?

 

 

Snadná příprava pokrmů
Drůbeže, ryb a všech druhů masa, zeleniny, pizzy, koláčů, dortů i moučníků.
Nízká spotřeba elektrické energie!
Remoska výrazně šetří vaši peněženku. Náklady domácností na elektřinu neustále rostou. Remoska však svým příkonem 500W(typ Original) a 650W(typ Grand) představuje úsporu elektrické energie, oproti jiným spotřebičům o více jak polovinu.

Povrchová úprava z Teflonu!
Nepřilnavý Teflon®Classic je zárukou přípravy jídel odpovídajících zdravé výživě! Lze vařit a péci téměř bez tuku a připravované pokrmy se v nádobě nepřipalují!

Jednoduchá obsluha i údržba!
Pečení a vaření není nutné regulovat, je přizpůsobena pro plynulé a dokonalé pečení. Skleněným průhledem ve víku můžeme kontrolovat průběh vaření. Připravíme všechny druhy polotovarů.

 

Text: Jana Abelson Tržilová

Foto: Samphoto.cz

Zdroj: clanky.vareni.cz, bydleni.idnes.cz