Bez ovoce ani ránu. PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 14 Duben 2008 10:01

O tom, že naše tělo potřebuje ovoce vás asi nemusím přesvědčovat. Možná ale nevíte, že hodně záleží na tom, jaké ovoce si vyberete. A hlavně potom v jakém stavu.
Málokdo ví, že ovoce naše tělo čistí. Většinou totiž obsahuje více jak 90 % vody a také hodně sacharidů. Právě sacharidy jsou onou hnací složkou pro vyčištění našeho těla. Obrazně řečeno slouží uhlík ke spalování odpadových látek v těle. To však funguje jen tehdy, pokud jsou plody čerstvé a syrové a když nejsou konzumovány společně s koncentrovanými cukry a škroby. Výjimkou jsou banány, datle, fíky a rozinky.
V České republice sníme ročně 70 kg ovoce na osobu. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi je to však málo. V zemích jižní Evropy se spořádá až přes 100 kg ovoce na osobu! Odborníci doporučují jako spodní hranici 75 kg ovoce na osobu.


Jablko, banán, nebo kiwi?
Většina lidí u nás přednost hlavně jablkům. Ročně jich sníme zhruba 24 - 26 kg na osobu. Ačkoliv jablka neobsahují mnoho vitamínů, obsahují protisklerotické pektiny, spousty stopových prvků, měd, mangan, zinek, draslík, želežo, látky zpevňující stěny cév a další důležité látky, čímž mají pro organismus posilující účinek. Jablka jsou nízkoenergetické, takže jsou vhodné pro diabetiky. Hlavně ale také proto, že obsahují jednoduché cukry.
Další oblíbenou položkou mezi ovocem jsou citrusové plody. Ty, jak víme, obsahují rutin, pektin, ale hlavně vitamín C. Citrusových plodů spořádáme ročně 16 kg na osobu. Samozřejmě je to méně než v ostatních zemí.
V poslední době u nás vzrostla spotřeba banánů. Sníme jich přibližně 8 – 9 kg na hlavu. Banány patří mezi dietní ovoce s vyšší energetickou hodnotou. Jejich velkou výhodou je, že šetří zažívací a trávící trakt. Mají však méně vitamínu B6. U banánů je třeba hlídat kvalitu. Žluté banány s černohnědými tečkami znamenají zralost a okamžité použití. Pokud však uvidíte banány s černou slupkou a hnědými skvrnami na dužnině, ruce pryč! Jedná se o nekvalitní a zdraví nebezpečné plody.


V neposlední řadě bychom se měli zmínit o kiwi. Jak všichni víme, kiwi patří mezi ovoce bohaté na vitamín C. Má široké uplatnění v kuchyni a dá se použít téměř všude. I při nákupu tohoto ovoce je třeba dbát na kvalitu. Vždy je lepší koupit kiwi tvrdé a nechat si jej doma v teple dozrát než koupit měkké otlačené a omačkané plody. Nikdy nekupujeme kiwi s tmavými skvrnami.


Sušené také není k zahození
Pokud však neseženete potřebné ovoce nebo to, na které máte právě chuť, nezoufejte. Stále je tu pro nás ovoce sušené. I zde je však třeba dávat pozor. Vždy se snažte koupit ovoce sušené sluncem. Na trhu jsou k dostání plody sušené – konzervované sírou nebo jiným způsobem. Toto ovoce vypadá lépe a má delší trvanlivost. Právě za tímto účelem se ovoce „napájí“ anorganickou sírou. Ta se však z ovoce nikdy nevymyje. Proto bychom měli dávat pozor na to, jaké sušené ovoce vlastně kupujeme.
Sušením se zredukuje obsah vody až na jednu pětinu. Logicky tedy pětinásobně vzroste obsah přírodních cukrů. Proto bychom měli sušené ovoce konzumovat s mírou nebo jej před konzumací nechat nasáknout vodou.Určitě bychom je však měli pořádně omýt.
Chcete být zdraví a v dobré kondici? Dopřejte si ovoce!
Zdroj: Vareni.cz